21 april 2021

De dag van de Aarde!

Vandaag is het de dag van de Aarde. International Earth day is een jaarlijks terugkomend event dat telkens op 22 april plaatsvindt in alle landen. De doelstelling van deze dag is op positieve wijze aandacht vragen voor de wereldproblematiek rondom het milieu. Naast nadenken over de problemen staat plezier op deze dag centraal.

Om deze dag te vieren bedachten wij een 5 leuke activiteiten waarmee jij kan bijdragen aan een beter milieu. Een schonere wereld begint immers bij jezelf! Door deze acties leuk en nuttig te maken ben je ten eerste helemaal bezig binnen het thema van deze dag en kun je daarnaast mensen makkelijker betrekken bij de activiteiten!

Earth day

Afvallen tijdens het verzamelen van afval

Zwerfafval blijft lang liggen wanneer niemand het opruimt. Zo duurt het 75 jaar voordat een onschuldig zakje chips is afgebroken door de natuur en kan een frisdrank blikje wel 200 jaar blijven liggen. Door een wandelroute uit te stippelen en een grijpstok met een vuilniszak mee te nemen kan jij tijdens je dagelijkse wandeling zwerfafval verzamelen en de natuur helpen. Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan door te gaan Ploggen. Plogging is bedacht in Zweden en is een samenvoeging van de woorden jogging (joggen) en plocka (verzamelen). Tijdens het ploggen train je zelfs nog meer spieren dan met normaal joggen, denk maar aan het buigen en squatten tijdens het verzamelen. Je kunt in de zomer bovendien je hardloopschoenen omruilen voor een zwembroek en supboard om bijvoorbeeld de grachten schoner te maken.

Wedstrijdje afval scheiden

Introduceer een afval scheidt wedstrijd thuis of op het werk. Door van afval scheiden een spel te maken creëer je een leuke onderlinge strijd die goed is voor het milieu. Neem na een week scheiden een kijkje wie het minste afval heeft geproduceerd, diegene is de winnaar. Dit is dan ook een goed moment om te controleren of het afval op de juiste manier gescheiden wordt. Door afval goed te scheiden kan dit opnieuw worden gebruikt als waardevolle grondstof, je voorkomt dat alles in een restafval bak terecht komt en wordt verbrand.

Refashion Show

Door zuiniger om te gaan met je kleding kan je niet alleen die leuke trui langer aan, maar help je het milieu ook enorm. Wist je namelijk dat de kledingindustrie alleen meer CO2 uitstoot heeft dan de internationale luchtvaart én zeetransport samen? Door minder vaak en wat kouder te wassen blijft de kwaliteit van jouw kledingstuk langer goed.

Kledingstukken die toch beschadigd of kapot raken moet je zeker niet zomaar weggooien. Wees creatief met een naaimachine en schaar en organiseer je eigen refashion modeshow. Iedereen krijgt anderhalf uur de tijd om van kapotte kledingstukken een totaal nieuwe outfit te ontwerpen. Wanneer de tijd over is kun je elkaars outfit beoordelen en heb je kledingitems die uniek zijn! Bovendien hoeft er op deze manier wereldwijd minder kleding geproduceerd te worden en neemt de CO2 uitstoot dus af. 

Organiseer een vegetarische proeverij

Door een proeverij van vegetarische producten te organiseren kom je erachter dat elke dag vlees eten overbodig is. Wanneer de Verenigde Naties één dag per week geen vlees of kaas zouden eten staat de uitstootvermindering daarvan gelijk aan 91 miljard minder gereden kilometers, dat zijn dik 2 miljoen rondjes om de aarde! Leer jezelf op deze leuke manier over de invloed van het eten van vlees en stel eventueel een leuk menu op van je favoriete vegetarische producten om anderen mee over te halen.

 Help je ogen en het milieu tegelijkertijd

Wist je dat een heldere witte achtergrond op je laptop of computer veel meer energie en dus stroom verbruikt dan een donkere achtergrond? Wanneer jij tijdens werk veel gebruikt maakt van elektronische apparaten als je telefoon, laptop of een tablet, doe je er dus goed aan om dark mode in te stellen. Door deze omslag verbruik je op jaarbasis minder energie en krijgen je ogen bovendien minder fel licht te zien.

Er zijn nog veel meer manieren waarop je deze dag kan vieren, als je maar plezier hebt en wat goeds doet voor deze wereld en jouw omgeving. Een schonere en mooiere wereld begint bij jou!