13 juli 2021

Gewijzigd afvalbeheerplan, wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Het gewijzigde LAP3 plan is afgelopen 2 maart in werking getreden. LAP3 is het afvalbeheerplan van Nederland. Deze wijzigingen zijn gemaakt omdat Nederland streeft naar een circulaire economie. In 2030 moeten we voor 50% circulair zijn en in 2050 zelfs volledig circulair. Wat de aangepaste LAP3 voor jouw bedrijf betekent lees je hier.

Om zeker te weten welk afval jouw bedrijf moet scheiden na de doorgevoerde wijzigingen kan je de afvalwijzer invullen. Deze geeft een overzichtelijk resultaat die te downloaden is als pdf. Hiermee kun je het resultaat makkelijk kenbaar maken binnen het bedrijf.

Er zijn eigenlijk 3 vormen van het scheiden van een afvalstroom. Welke van toepassing is voor jouw bedrijf hangt af van factoren als oppervlakte van het bedrijf en hoeveelheid van afval.

  • Het dagelijkse afval scheiden
  • Het afval scheiden op limiet
  • Het standaard afval scheiden

Het dagelijkse afval

Wanneer jouw bedrijf een wekelijks volume van 240 liter of meer produceert moet deze stroom elke dag gescheiden worden. Het scheiden van papier en karton is een mooi voorbeeld wat bij veel bedrijven ook dagelijks gebeurd en wekelijks wordt opgehaald.

Het afval scheiden op limiet

Wanneer er in een keer een grote hoeveelheid aan afval vrijkomt is er kans dat dit direct separaat afgevoerd moet worden. Voor verschillende stromen staan verschillende limieten. Zo moet dit bij folie vanaf 400 liter, bij EPS/ piepschuim vanaf 1000 liter en bij hout vanaf 3 m³.

Het standaard afval scheiden

Dit betreft afval wat in elk geval separaat moet worden afgevoerd. Deze groep bestaat uit onder andere batterijen, accu’s, brandblussers, elektronische apparaten en metalen.

Er zijn verschillende factoren die bepalen welke afvalstromen gescheiden moeten worden en met welke frequentie dit moet gebeuren. Om zeker van je zaak te zijn adviseren wij de afvalwijzer in te vullen. Wanneer het overzicht hieruit is verkregen kan Circulairinbedrijf.nl jou vervolgens helpen met het effectief scheiden van de verplichte stromen.