14 oktober 2020

Internationale e-waste dag

Op 14 oktober is het internationale e-waste dag. E-waste staat voor elektronisch afval. Oude of defecte elektronische apparaten die worden weggegooid. Veel van deze apparaten bevatten nog bruikbare grondstoffen en zijn daarom goed her te gebruiken of te recyclen. Benieuwd hoe en wat jij hiervoor kunt doen? Lees dan snel verder.

Wat is e-waste?

E-waste is een benaming voor elektronisch afval. E-waste wordt ook wel WEEE genoemd, dat staat voor ‘Waste Electrical and Electronic Equipment’. In de categorie e-waste vallen eigenlijk alle apparaten die een stekker of een batterij hebben (of de mogelijke ruimte daarvoor), zoals je telefoon of je laptop.
Elektronisch afval heeft een hoge vervangingsfrequentie. De levensduur van een telefoon is gemiddeld twee jaar en grote bedrijven vervangen hun computers gemiddeld om de drie á vier jaar. Elektronica is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en we hebben er allemaal baat bij wanneer producten naar behoren werken. Het tijdig vervangen van onze apparatuur is dus een logische stap, maar brengt ook consequenties met zich mee. Want waar gaat al die afgedankte apparatuur heen?

Gerefurbished: klaar voor een tweede leven

Refurbished betekent ‘Gereviseerd’. De ingeleverde elektronica producten worden ná gebruik gecontroleerd, zo nodig gerepareerd en opnieuw aangeboden voor hergebruik. Klaar voor zijn tweede leven! Door het elektronica product te hergebruiken, wordt het niet onnodig gerecycled, waardoor er minder behoefte is aan nieuwe producten en schaarse grondstoffen. Een ander voordeel is de portemonnee!

De impact van hergebruik op het milieu is zeer laag, omdat er nauwelijks nieuwe grondstoffen nodig zijn. Door het kopen van gerefurbishde elektronica bespaar je tot wel 99% CO2 ten opzichte van het aanschaffen van een nieuw product! Wist je dat circulairinbedrijf.nl ook gerefurbishde artikelen verkoopt? Denk aan Laptops, desktops, beeldschermen en telefoons. Deze worden in 3 verschillende gradaties aangeboden: goud, zilver en brons. Dit geeft de staat van het product aan. Bekijk het assortiment.

Recycle e-waste

Als hergebruik van het complete apparaat niet mogelijk is dan kan elektronica over het algemeen goed gerecycled worden. Er zitten veel bruikbare grondstoffen in die hergebruikt kunnen worden. Denk aan edelmetalen en soms zelfs goud. Daarnaast bevatten elektronica producten ook stoffen die niet veilig zijn voor het milieu. Ook zorg je er met recycling voor dat de vraag naar nieuwe grondstoffen afneemt, wat weer goed is voor het milieu. Des te meer reden dus om deze elektronische apparaten in te zamelen zodat deze op de juiste manier verwerkt kunnen worden. Kijk voor een particulier of zakelijk inzamelpunt bij jou in de buurt op Wecycle.nl.

Heb je een vraag voor ons? Stel hem hier