11 november 2020

Laatste jaar Single (use) voor plastic!

Het is vandaag singles day! Een dag voor singles die uitgegroeid is tot één van de grootste online winkel dagen in China, maar inmiddels doen wij in Nederland ook mee. Op deze dag voor de single willen wij aandacht vragen voor het laatste jaar van Single (use) plastic!

Het Europese parlement heeft namelijk een wet aangenomen waarin producten die gemaakt worden van wegwerp plastic in 2021 verboden worden. Dit is dus het laatste jaar voor single use plastic! Hiermee gaan we het internationale probleem ‘de plastic soep’ tegen. Wist jij dat 40% van de wereldwijde productie van plastic wordt geproduceerd voor single use plastic? Het wordt in slechts enkele seconden gemaakt en maar een aantal minuten door ons gebruikt. Daarna duurt het honderden jaren om het af te breken. Daarom moet er iets aan gedaan worden: vanaf 2021 moeten de Europese lidstaten de eerste richtlijnen al aannemen.

De richtlijnen hebben betrekking op het verbieden van de 10 plastic producten die het meest gevonden worden op de Europese stranden.

  • Vanaf 2021 moeten de lidstaten ervoor zorgen dat er minder plastic verpakkingen van voedsel en drinkbekers gebruikt worden.
  • Per 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd, met als doel het reduceren van (plastic)zwerfafval.
  • Er komt een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten zoals: wattenstaafjes, roerstaafjes, rietjes, wegwerp bestek en bordjes.
  • Vanaf 2024 moeten doppen en deksels vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen zodat deze ook worden ingeleverd voor recycling.
  • Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minstens 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan.
  • Er komt een voorschrift op hygiëne producten, tabaksproducten en drinkbekers. Er zal informatie te vinden zijn over welke gevolgen dit product heeft voor het milieu ook staat er bij welke soort afval het hoort.
  • Producenten worden verantwoordelijk voor (zwerf)afval van een aantal van hun producten, zorgen voor inzameling, het vervoer en de verwerking van die plastic producten en de bewustwording van de consument.
  • In 2025 moet minimaal 77% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter worden ingezameld. In 2029 moet het zelfs al 90% zijn.
  • De overheid zal de consumenten informatie geven over herbruikbare alternatieven voor de plastic producten, mogelijkheden voor goed afvalbeheer en de gevolgen van plastic afval voor het milieu.

Goed om te weten dat dit dus het laatste jaar is voor jou als Single…plastic user. Daarnaast zijn er steeds meer alternatieven voor plastic verbruiksartikelen die steeds vaker gebruikt worden. Bekijk hier de alternatieven.

Heb je een vraag voor ons? Stel hem hier