20 augustus 2020

Plasticregels van kabinet teleurstellend bevonden

Verschillende milieuorganisaties waaronder Greenpeace, Stichting Natuur & Milieu en het WNF zijn teleurgesteld over de plasticregels van het kabinet. Het wetsvoorstel van minister Stientje van Veldhoven om plasticgebruik te minderen, leverde geen tevredenheid op onder de organisaties. Rob Buurman van Recycling Netwerk Benelux: “Nederland doet het minimale dat moet en het ontbreekt het kabinet aan visie en leiderschap.”

Het betreffende wetsvoorstel is gebaseerd op een Europese richtlijn over wegwerpplastic, dat eerder akkoord is bevonden. Is het dan wel terecht om over het wetsvoorstel te klagen? Volgens Buurman was er tijdens het opstellen van die Europese richtlijn maar een jaar de tijd om hem rond te krijgen voordat er een nieuwe Europese Commissie zou komen. Daarom moest er snel een voorstel komen die door alle partijen geaccepteerd zou worden. De top 10 soorten zwerfafval op stranden werd het fundament van deze richtlijn en daarmee het Nederlandse wetsvoorstel.

“Maar zo’n richtlijn geeft de lidstaten veel bewegingsvrijheid. Wij hoopten dat Nederland zelf initiatief zou nemen om deze vrijheid te pakken om strengere regels in te stellen.” Volgens Buurman is dit het uitgelezen moment om meer te doen tegen plasticafval en dat laten verschillende organisaties al goed zien. Zo zijn festivals en maaltijdbezorgers overgestapt op herbruikbare bekers en verpakkingen. Ons buurland Duitsland pak het helemaal goed aan. Vanaf juli 2021 verbiedt Duitsland het gebruik van single-use-plastics, zoals rietjes, ballonstokjes en wegwerpservies. 

Kunnen wij Duitsland niet achterna gaan en het gebruik van deze wegwerpplastics ook verbieden? Buurman verwacht wel dat de minister iets doet met de commentaren, aangezien zij een serieuze stem hebben. “Dit proces is nog niet voorbij. Er wordt ook in de Kamer nog over gesproken. Misschien neemt de regering onze ideeën helemaal niet over en dat vinden we niet leuk. Maar ik wil wel graag zien dat er iets gebeurt, dat er een visie komt.”

Wat vind jij van een strengere regelgeving omtrent plasticafval? Laat het ons weten in de reacties!

Heb je een vraag voor ons? Stel hem hier