1 juli 2021

Single Use Plastic: Wat gaat er veranderen vanaf 3 juli 2021?

Zegt de term SUP jou iets? Dit is een term die gebruikt wordt voor ‘Single Use Plastic’ het plastic afval dat eenmalig gebruikt wordt. Denk hierbij aan plastic roerstaafjes, wattenstaafjes, verpakkingen van dranken en nog veel meer. De hoeveelheid wegwerp plastic is in de afgelopen jaren flink gestegen, maar niet alles hiervan belandt in de daarvoor bestemde afvalbakken. Er wordt helaas veel wegwerp plastic op straat of in de natuur gevonden. Zo liggen de stranden soms vol en ook in de zee is veel ‘plastic soep’ te vinden.

Daarom heeft de EU besloten om maatregelen te nemen, om zo de hoeveelheid plastic afval te verminderen. Deze maatregelen worden ook wel de SUP-richtlijnen genoemd. Volgens deze richtlijnen komt er vanaf 3 juli 2021 een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten en worden er bepaalde maatregelen genomen voor andere plastic producten.

De weg naar afvalvermindering; Deze plastic producten worden vanaf 3 juli 2021 verboden

Benieuwd welke plastic wegwerpproducten vanaf 3 juli verboden zijn?

 • Wattenstaafjes
 • Producten van oxo-degradeerbare kunststoffen*
 • Drankverpakkingen
 • Plastic bestek, roerstaafjes, rietjes en borden
*Dit zijn producten die van een bepaald soort materiaal zijn gemaakt, dat in microdeeltjes uit elkaar valt bij de afbraak ervan.

Voor deze producten zal er dus een andere optie moeten komen. Denk aan een duurzaam materiaal, of een beter afbreekbaar materiaal. Zo kunnen plastic roerstaafjes gemakkelijk vervangen worden door een houten variant. Plastic rietjes worden vervangen door papier en ga zo maar door!

Alle toekomstige SUP maatregelen op een rijtje

Het verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten is op dit moment een belangrijke stap in de richting van een schonere wereld, maar de EU heeft nog een aantal andere maatregelen opgesteld die de komende jaren in werking worden gezet.
Zo krijgen bepaalde producten op een geven moment een speciale markering. Deze markering “waarschuwt” de consument dat er kunststof in het product zit en dat zwerfafval slecht is voor het milieu. Bovendien is op de markering ook andere informatie te vinden, zoals in welke afvalbak het product hoort.

De volgende producten krijgen binnenkort een speciale markering:

 • Plastic drinkbekers
 • Diverse verpakkingen, zoals van tabaksproducten met filter, vochtige doekjes, tampons- en inbrenghulzen en maandverband.

Vervolgens gaat er voor sommige producten een UPV gelden, oftewel een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Dit wil zeggen dat als bedrijven een UPV product produceren, dat ze moeten meebetalen aan het het inzamelen van afval en het opruimen van zwerfafval. Deze regelgeving gaat vanaf 2023 in en moet ervoor zorgen dat producenten bewuster worden over de materialen die zij gebruiken tijdens het produceren van producten.

De UPV regel geldt vanaf 5 januari 2023 voor de volgende producten:

 • Lichte plastic draagtassen
 • Plastic zakjes en wikkels
 • 1-persoons take away verpakkingen
 • Plastic drinkbekers
 • Tabaksproducten met filter
 • Vochtige doekjes
 • Ballonnen
 • Vissersgerei

Een blik op een schonere wereld

Het belangrijkste voordeel van deze nieuwe maatregelen is dat de plastic soep op een geven moment flink zal verminderen. Dit betekent schonere oceanen, minder gevaar voor het leven in zee en bovendien een positieve invloed op de voedselketens. Ook zullen de maatregelen invloed hebben op de CO2 reductie.
Zo verwacht de EU dat er zo’n 3,4 miljoen ton minder CO2 wordt uitgestoten, als gevolg van het verbod en de vermindering van plastic. Ook wordt er verwacht dat het hergebruiken en het verduurzamen van producten voor een besparing van zo’n 6,5 miljard euro gaat zorgen.

Zoals je kan lezen zijn dit hele mooie verwachtingen voor de toekomst. De aankomende maatregelen zullen een mooi begin vormen, voor een groenere en plasticvrije wereld.