24 april 2020

Statiegeld kleine PET flessen

Per 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd, met als doel het reduceren van (plastic)zwerfafval. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft dit besloten in overleg met het verpakkend bedrijfsleven.

Momenteel wordt voor flessen groter dan één liter al 25 cent per fles aan statiegeld gerekend. De flessen worden daarmee apart ingezameld en aangeboden voor recycling. Omdat de herkomst van de grondstoffen zo goed te traceren valt, kunnen deze PET flessen weer gerecycled worden tot nieuwe flessen. De dopjes, over het algemeen PP, krijgen een andere recycling bestemming.

Nu ook kleine flesjes toekomstig voorzien worden van 15 cent statiegeld, kan ook deze stroom hoogwaardig gerecycled gaan worden. Consumenten kunnen de flesjes straks inleveren bij grotere supermarkten, cateraars, treinstations en grotere tankstations langs de weg. Op dit moment ziet het er naar uit dat kleinere horeca en bedrijven nog uitgesloten worden van deze maatregel, maar wel vrijwillig mee kunnen doen.

De kosten voor het statiegeld systeem komen te liggen bij de producenten van de verpakkingen. Om het nieuwe systeem uit te rollen zijn nog wel wat aanpassingen nodig, zoals nieuwe of aangepaste inzamelmachines, apparaten die de flesjes plat maken en het transport en verdere sortering moet geregeld worden.

Staatsecretaris Stientje van Veldhoven heeft ook aangegeven dat de volgende stap bij zwerfafval reductie gericht is op blikjes. Hiervoor wilt zij een vergelijkbare aanpak hanteren als bij de flesjes. Zij geeft het bedrijfsleven eerst de kans hier zelf een oplossing voor te vinden. Mocht dat niet lukken, zal ook statiegeld volgen voor blikjes.

Naar ons idee zal het toepassen van statiegeld zal bijdragen aan het reduceren van zwerfafval en het beter kunnen recyclen.

 

Heb je een vraag voor ons? Stel hem hier