29 juli 2021

World Overshoot Day

29 juli is World Overshoot Day de dag waarop de vraag naar ecologische hulpbronnen groter is dan de aarde in een jaar kan produceren. Ja, ieder jaar bouwen we een schuld op aan de aarde die we niet kunnen aflossen. Het gaat goed met onze economie en we zijn steeds welvarender, maar daardoor kopen we steeds meer spullen en putten we de natuurlijke bronnen van onze aarde uit. Het is tijd om hier iets aan te doen! In dit artikel vertellen we je meer over World Overshoot Day.

Berekening van World Overshoot Day 

World Overshoot Day wordt ieder jaar berekend door het Global Footprint Network. Deze dag valt dit jaar wereldwijd op 29 juli . De nationale datum van earth overshoot day verschilt echter per land. In Nederland was dat dit jaar op Koningsdag 27 april. In 2020 was dit nog op 3 mei. Dit betekent dat we de rest van het jaar leven op de pof. Natuurlijke bronnen putten we uit en we leven op de reserves die eigenlijk bestemd zijn voor toekomstige generaties. Onze vraag wordt ook wel de ecologische voetafdruk genoemd. Hoe groter de voetafdruk van een land, hoe eerder in het jaar Earth overshoot day valt. 

De voetafdruk van Westerse landen is vele malen hoger dan landen uit het zuiden. Niet helemaal eerlijk, want zuidelijke landen zijn vaak ook de dupe van het veranderende klimaat. Denk hierbij aan tsunami’s of bosbranden door extreme droogte. 

Invloed door Corona 

Vorig jaar lag de wereld even stil door corona. De reisbewegingen waren vooral veel minder en dat leek invloed te hebben op de datum van World Overshoot Day. In 2019 was deze dag namelijk bereikt op 29 juli terwijl vorig jaar de dag pas op 22 augustus viel. Vooral werd er bespaart op CO2 uitstoot en bosbouw. Helaas is de dag dit jaar weer op 29 juli al bereikt. De laatste keer dat we precies evenveel hulpbronnen gebruikte als de aarde kon produceren is al een hele tijd geleden namelijk in 1970. 

Move the date! 

Het is hoog tijd om onze voetafdruk te verminderen, zodat de datum van World Overshoot Day steeds later in het jaar zal plaatsvinden. Nog maar 9% van onze wereld is circulair, terwijl een circulaire economie essentieel is voor het terugdringen van het grondstoffenverbruik. Ben jij nou benieuwd wat jouw bedrijf aan CO2 uitstoot produceert? Doe dan onze circulariteitscheck! Als je de check hebt afgerond ontvang je van ons een aantal tips waardoor je gelijk aan de slag kan met het verlagen van de ecologische voetafdruk. 

DOE DE CIRCULARITEITSCHECK